Propagandaa tai mielipiteitä?

Vieraskynä 7.4.2014, anonyymi.

Julkaisen poikkeuksellisesti anonyymin vieraskynän. Syynä tähän on saatuun tietoon liittyvä julkaisurajoitus. Lähteestä haluan kertoa sen verran, että kyseessä on suomalainen kyberturvallisuuden asiantuntija. Tekemäni hyvin pienet korjaukset alkuperäistekstiin on esitetty korostettuina.

Image: Cyber war button
Kuva: www.thesleuthjournal.com
Metadata
Author/Operator [redacted]
Status CONFIDENTIAL (see Release note)
Date 06/04/2014
Category Information security, social network analysis, media/information channels
Release Free for users provided under certain conditions: Authors contact info & COM/DOC metadata is classified/protected
Version Final

Text

Sosiaalisessa mediassa kuohuu. Ukrainan kriisin myötä syntyneet jännitteet ovat syventäneet epäluuloja ja vahvoja mielipiteitä. Tutkiva journalismi ja valveutuneet ihmiset ansiokkaasti paljastivat jopa maassamme toimineen valeuutissivuston. Internetin blogipalstoilla esitellään myös varsin kriittisiä mielipiteitä, varsin kyseenalaisilla lähteillä. Voimakkaita mielipiteitä (lukija tulkitkoon) on myös esitetty myös suosituissa Facebookissa ja Twitterissä.

Ukrainassa tilanne tietoverkkojen osalta on varsin kyseenalainen. Demokraattisilla vaaleilla valittujen kansanedustajien puhelimia on häiritty, sekä operaattorien tiloihin on tunkeuduttu. Nämä ovat vaarallisia ja arvaamattomia toimia.

Ajan ollessa vaikea on tärkeää pitää se seikka mielessä, että ihmiset seuraavat mediaa tarkemmalla silmällä. Sanojensa takana pitää pystyä seisomaan kritiikkiä esitettäessä. Disinformaatio (ja tarvittavan informaation puute) haittaa myös tärkeää ja valveutunutta viranomaisten/ihmisten aikaa, sekä työtä. Hyvä opetus tästä on se, että kaikki esitetty kyseenalaiset asiat/mielipiteet voidaan helpommin/nopeammin pystyä tarkastamaan (hakukoneet, operaattorit jne.) jälkikäteen.

Suomessa laajaa keskustelua eri viranomaisten välillä on käyty Suomeen perustettavasta kyberturvallisuusvirastosta. Snowdenin paljastukset (ja niistä seuraavat toimet) varmasti vaikeuttavat tätä käynnissä olevaa hanketta.

Turkissa yritettiin varsin epäonnisesti tukahduttaa sosiaalisen median välineitä kuten Youtube ja Twitter. Tämä herättää sen varsin mielenkiintoisen kysymyksen: voiko Internetiä edes kontrolloida? Vaikeina talous aikoina on varsin vaikeaa rakentaa sen rinnalle omaa verkkoaan. Senpä takia kannattaa käyttää tervettä järkeä, ja parantaa/kehittää jokaisen omaa henkilökohtaista tietoturvaansa.

Yleisesti Internetissä on ollut hieman laajemmin palvelunestohyökkäyksiä, sekä blogisivustoihin kohdistuneita kohdennettuja hyökkäyksiä (WordPressin aukot). Myös Googlen nimipalvelimiin hyökättiin. Jännittyneen tilanteen vuoksi, yritysten on kyllä syytä muistaa mahdollinen teollisuusvakoilu. Jos kommunikaatio maiden välillä tulehtuu, on tämän mahdollisuuden kasvu varsin luonnollista. Kannattaa nyt silti päivittää se mahdollinen Windows XP, sekä antivirus/muut tietoturvaohjelmistot lähitulevaisuudessa.

End of text

Windows XP SP3 ja Office 2003 tuki päättyy 8. huhtikuuta 2014. Linkki aikaa jäljellä -laskuriin.

Kommentti

Mainittuun valeuutissivustoon liittyen sain ylläolevaan tekstiin tämän kommentin, jonka lähteenä on suomalainen kyberturvallisuuteen perehtynyt toimittaja.

Toimittajan ja Suomessa oikeiksi tunnustettujen työtapojen puolesta sekä Finnbayn, sosiaalisessa mediassa keskusteluun osallistuneiden että joidenkin suomalaismedioiden suhde lähdekritiikkiin on huolestuttava. Mikäli Finnbay olisi viestimen kriteerit Suomessa täyttävä entiteetti, se tarvittaessa täsmentäisi saamiensa tietojen lähteitä. Nyt Finnbay pyrkii valkopesemään julkaisemaansa sisältöä. Teksti sisältää toimittajan näkökulmasta seuraavat puutteet:

  1. Se esittää raskaita väittämiä (Yle on rasisti) perustelematta niitä riittävän kattavasti.
  2. Finnbay ei tarjoa vastuullista henkilöä, keneen ottaa yhteyttä tarvittaessa. Vastaavan toimittajan roolista säädetään Suomen laissa.

Kommentera | Kommentoi