Ase kädessä (Iskä, miks’ on sotilaita?)

Olin jo pitkään ajatellut kirjoittaa sotilasuran valitsemisen syistä ja motiiveistä. Tavallisimmat syyt, kuten haasteet, seikkailu, vaativat tehtävät ym. tuntuvat välillä riittämättömiltä. Mitkä ovat ne todelliset syyt? Minun ei tarvitse paljoa kirjoittaa, kun katson Hollannin asevoimien komentajan, kenraali Peter van Uhmin TEDtalksissa kertovan miksi hän valitsi aseen (”Why I chose a gun”).

Rakkaus, myötätunto ja huolenpito

Samalla tulee selväksi ettemme oikeasti tarvitse niin pajon mainostilaa ja kampanjoita, kuten Tee työtä, jolla on tarkoitus. Tarvitsemme sotilaita, jotka selkeästi osaavat kertoa Mikä on työn tarkoitus. Ja se on pohjimmiltaan miellyttävä sanoma. Se on rakkautta, myötätuntoa ja huolenpitoa. Kenraali van Uhm onnistui varmaan 17 minuutin aikana vakuuttaman kaikki – nuoret, jotka harkitsevat sotilasuraa tai osallistuvat sodanvastaisiin mielenosoituksiin; kansalaiset, jotka mielellään tai vastahakoisesti maksavat puolustuksesta ja päätöksentekijät, jotka asettavat vaatimuksia ja antavat rahaa tai haluavat leikata määrärahoja.

Enemmän, paremmin ja halvemmalla kuin yksikään mainoskampanja. Keskiössä sotilas ja ase. Respect!

Klippi tuli luokseni Twitterin kautta ja oli ensin blogissa Uusimaanpuolustus. Alla ote klippiin liittyvästä kirjoituksesta. Lue koko kirjoitus tästä.

Maanpuolustus ei ole itseisarvo, vaan tärkeintä on sen suoma turvallisuus. Kuten tärkeillä asioilla usein, on maapuolustuksellakin tapana muuttua itsessään tärkeäksi ja sen välinearvo unohtuu. Tästä välinearvosta puhuu hyvin Hollannin asevoimien komentaja, kenraali Peter van Uhm Ted-puheessa.

Tämä aihe lähti keriytymään päässäni auki, kun The Ulkopolistin Sunnuntaistrategisti kirjoitti twiitissään ”Kaikki haluavat olla turvassa, harva tietää mitä se käytännössä toteutuu.” Sitähän maanpuolustus on, turvan luomista ja takaamista. Se on elämänmuotomme ja itsemääräämisoikeutemme takaamista. Maanpuolustus on jatkuvasti käynnissä oleva prosessi, josta yleensä muistetaan vain se osa, johon pitää turvautua, kun kaikki muu on mennyt pieleen eli sota.

Pienen maan maanpuolustus ei ole ikinä oikeasti mitä vain kestävää puolustautumista. Kovin monelle on Talvi- ja Jatkosodan myötä syntynyt virheellinen käsitys, että Suomea ja sen aluetta olisi mahdollista puolustaa asein pitkiäkin aikoja. Sen lisäksi, ettei tämä ole totta, on käynyt myös niin, että perinteisen rintamasodan todennäköisyys on koko ajan laskenut.
[…]
Turvallisuutta voi hakea tekemällä itsensä vahvemmilleen hyödylliseksi. Tavallaan Suomi toimi niin suomettumisen aikoina, sillä Neuvostoliitto mitä ilmeisimmmin halusi omista syistään yhden tällaisen rauhanomaisen, mutta hallitun talousjärjestelmien rinnakkaiselon. Ruotsi on nojannut suureen ääneen juistettuun puolueettomuuteen, mutta taustalla on aina huolehdittu välilöistä keskisen Euroopan mahdin kanssa. Natsi-Saksan kanssa asia hoidettiin malmilla ja NATOn kanssa salaisella yhteistyöllä. Sveitsi on tarjonnut taloudellisen turvapaikan ja aina on tarvittu puolueeton pankki, jonne tallettaa hämärämmätkin rahat. Eivätkä ne vuoret siinä maan ympärillä ole nekään turvallisuutta haitanneet.
[…]
Maailma siis muuttuu. Kaikki ei muutu, ehkä ei edes kovin paljoa. Mutta muutos on mahdollisuus rakentaa Suomelle turvallisuutta, millä keinoilla sitä sitten tavoitellaankin. Sotilaallinen varautuminen on tavallaan kuitenkin selkeä asia, kaikesta huudosta huolimatta. Kaikki se muu on uusia ajatuksia ja aloitteita kaipaavaa. Nolosti päättynyt turvallisuusneuvostohakumme todisti, että Suomi tarvitsee jotain uutta potkua suhteissaan ulkomaailmaan. Ne uudet asiat ovat myös maanpuolustusta, sillä ne ovat asioita, jotka tekevät tänne hyökkäämisen hinnan tavalla tai toisella korkeammaksi. Tämän, osittain sekavahkon vuodatuksen jälkeen pitäisi nyt nimetä näitä asioita. En vielä osaa, mutta luotan siihen, että prosessi päässä jatkuu ja niitä pulpahtelee esiin.

Kommentera | Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s