Kyber, osa 1 – kentältä avaruuteen

Det svenskspråkiga inlägget hittar du här.

Hyvä lukija!
Tämä on kutsu Sinulle keskustella, jakaa ajatuksia ja mielipiteitä. Tavoitteena parempi käsitys ilmiöstä. Jaa linkkejä ja lukuvinkkejä kommenteilla ja Twitterissä!

Kyberistä en tiedä paljoakaan.

Taikuri itse ensimmäisen osan kirjoitettuaan.

Taistelukenttä!

Jalkaväkitaustaisena sotilaana ymmärrän juuri ja juuri kolmea ulottuvuutta (maa, meri, ilma). Joidenkin nykyaikaisten teorioiden mukaan perinteinen taistelukenttä on kehittynyt 4- tai 5-ulotteiseksi taistelutilaksi, missä 4. ulottuvuuden muodostavat sähkömagneettinen spektri ja avaruus ja 5. ulottuvuus on informaatioavaruus. Ihan loogista, koska sensorit toimivat sähkömagneettisessa spektrissä. Tehokas datafuusio antaa meille enemmän tietoa vastustajasta kuin yksittäiset tiedonmuruset yhdistettynä. Ulottuvuuksista puhuttaessa voidaan joukkoon myös sekoittaa politiikka, talous ja kulttuuri. Jako taktiseen ja strategiseen tasoon selventää asiaa ja vähentää tarvetta laajentaa ulottuvuuksia. Toisaalta nämä kolme ”ulottuvuutta” voidaan nähdä rinnakkaisina avaruuksina, joissa yhdessä ulottuvuudessa suoritetut toimet vuotavat seurauksina ja vaikutuksina viereiseen ulottuvuuteen.

Kuudes ulottuvuus

Olen myös kuullut puhuttavan kuudennesta ulottuvuudesta, jotta nykyään kuvataan (globaalina) mieliavaruutena, muun muassa mielipiteinä, tahtona ja moraalina. Tämä ei ole mikään uusi ulottuvuus, vaan sen ovat hyvin kuvanneet klassiset sotateoreetikot J.F.C Fuller, Carl von Clausewitz och Sun Tzu.

6. ulottuvuus on ajankohtainen kun informaation saatavuus ja käytettävyys on parantunut tietokoneiden ja median myötä. Tämä ei kuitenkaan ole kyberiä, vaan sosiaalista mediaa (some). Israelin (@IDFSpokesperson) some-operaatiot Hamasia (@AlQassamBrigades) vastaan voidaan kuvata narraatiosodankäyntinä, joka hyödyntää 1-3. ulottuvuuden tapahtumia vaikuttaakseen 6. ulottuvuuteen. Parempi esimerkki toiminnasta eri taistelutilan ulotttuvuuksien välillä on ehkä erikoisjoukko Navy Seals, joka operoi maalla, merellä ja ilmassa, mutta saa toimintaedellytyksensä informaatiosta (tiedustelu) ja avaruudesta (sm spektri ja sateliitit) ja jonka johtaminen tapahtuu 4. ulottuvuudessa. Toiminta suunnitellaan siten, ettää halutut vaikutukset ilmaantuvat sekä fyysisinä taistelukentällä että psyykkisinä ja moraalisina 6. ulottuvuudessa.

Cartoon by Kevin Kallagher.
© Kevin Kallaugher. Used with express permission of the author.

 

Kyber

Kyberistä en tiedä paljoakaan, joten ajattelen ääneen. Kybeersotaa ei käydä informaatiouavarudessa, vaan sähkömagneettisessa spektrissä. Sm spektrin ylitse tehtävillä hyökkäyksillä hyödynnetään verkostojen haavoittuvuuksia ja vaurioitetaan fyysisiä ja virtuaalisia järjestelmiä, tarkoituksena kiistä niiden vapaa käyttö vastustajalta, saada haltuun tietoa ja paljon muuta. Kybersota ei ole vielä kohdannut rajoja. Uskon, että rajoittavaksi tekijäksi muodostuu riippuvaisuutemme verkostoista ja tietojärjestelmistä ja niiden keskinäisriippuvuuden kehitys. Kyberin vallankumous on syntynyt, koska informaatioyhteiskunta mahdollistaa 4. ulottuvuuden kautta tehtävät hyökkkäykset kaikkiin muihin ulottuvuuksiin.

Some-sodankäynti hyödyntää informaation vapautta globaalin mielipiteen muodostamiseksi. Yhden some-sodan perusteella on paha sanoa mitään, mutta vaikuttaa siltä, että some-sodankäynti ei omaa riittävää potentiaalia ollakseen muuta kuin informaatiosodankäynnin tukitoiminto.

Kyber puolestaan on jotain aivan uutta, joka saattaa läpäistä kaikki ulottuvuudet ja tasot. Elämme kiinnostavaa murroksen aikaa, joka muistuttaa Vietnamia (media), Persianlahden sotia (tietokoneet ja informaatio) ja Kuuban ohjuskriisiä (ydinasepelote). Pohtiessani näiden kolmen sodankäyntiin vaikuttavan tekijän kehitystä uskallan todeta, että kybersodan säännöt ja rajoitukset eivät vakiinnu pitkään aikaan.

Kommentera | Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s