Syventyminen Venäjään, osa 2

Venäjän sotilasdoktriinit vertailussa

Minulla on ollut vuoden alusta alkaen kunnia osallistua UPIn mahdolliseksi tekemän Venäjän sotilasdoktriineja vertailevan raportin kirjoittamiseen. Itselläni oli työn suhteen pari toivetta — että siitä syntyisi tuotteena korkeatasoiset suomenkieliset käännökset sotilasdoktriineista ja niiden yksinkertainen vertailu ja/tai kommentaari. Käännöksistä on kiittäminen FM Martti J. Karia ja Yleisradiota, joka nosti ne saataville verkkosivuilleen. Myös yksinkertainen side-by-side vertailu syntyi tammikuussa ja se on jaettu tarvitsijoille. Lopuksi aineistoa oli niin paljon, että siitä tuli pitkä raportti. Suurkiitos tästä UPIn tri Katri Pynnöniemelle! Kiitokset myös mainitsemattomille työkavereilleni, jotka minun tavoin ovat antaneet vapaa-aikaansa tämän projektin käyttöön. Toivottavasti lopputuotteet palvelevat sotatieteellistä tutkimusta! Alla julkaisutiedote ja linkki raporttiin.


Venäjä hyväksyi vuoden 2014 lopulla uudistetun sotilasdoktriinin. Uusi asiakirja korvaa helmikuussa 2010 presidentti Dmitri Medvedevin virkakaudella hyväksytyn doktriinin. Sotilasdoktriinin päivitystyö tehtiin erittäin nopealla aikataululla ja ajankohtana, jolloin Venäjän ja Ukrainan välillä on käynnissä vakava konflikti. Uudistettu doktriini sisältääkin useita epäsuoria viittauksia Ukrainan konfliktiin.

Ulkopoliittinen instituutti. Raportti 42 (2015). Klikkaa kuvaa avataksesi raportti
Ulkopoliittinen instituutti. Raportti 42 (2015). Klikkaa kuvaa avataksesi raportti

Raportissa tarkastellaan keskeisiä sotilasdoktriiniin tehtyjä muutoksia ja niiden merkitystä Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta. Muutosten erittely auttaa ymmärtämään Venäjän turvallisuuspolitiikan keskeisiä lähtökohtia ja tavoitteita. Analyysin keskeinen johtopäätös on, että päivitystyön tuloksena sotilasdoktriini on viritetty kriisiajan tarpeisiin. Maailmanpolitiikan yleistilanteen kuvaus noudattelee Venäjän pyrkimystä määritellä maailmanpolitiikan ilmiöt erilaisten arvomaailmojen ja kehitysmallien väliseksi kamppailuksi. Uudet muotoilut korostavat ulkoisten sotilaallisten vaarojen ja Venäjän sisäisen vakauden välistä dynamiikkaa. Sotilasdoktriinien vertailu tekee myös selväksi, mihin suuntaan Venäjän asevoimien organisaatiota ollaan uudistamassa. Doktriinista on poistettu aiempi muotoilu, joka korosti Venäjän poliittisen järjestelmän kokonaisvaltaista muutosta. Sen sijaan sotilaspolitiikan keskiössä on asevoimien uusien toimintamuotojen käyttöönotto ja liikekannallepanovalmiuden nosto.


Syventyminen Venäjään

Ensimmäisessä osassa – kaksi vuotta sitten – käänsin turvallisuuspoliittisen bloggaajan Oscar Jonssonin sivun ”Fördjupning i Rysslandsuomeksi, joka on erinomainen koonnos Venäjän asevoimia, puolustuspolitiikkaa ja turvallisuuspolitiikkaa koskevasta tutkimusaineistoista. Tässä osassa päivitän listaa ja nostan esille 6. toukokuuta 2015 julkaistussa raportissa esiintyneet keskeiset lähteet ja tuon niihin liittyvää uutta sisältöä.

Venäjän turvallisuusstrategiat ja ohjaavat asiakirjat

Muut strategia-asiakirjat

  • Venäjän federaation asevoimien kehittämisen ajankohtaiset tehtävät, Moskova 2003. [ enru ]
  • Venäjän tietoturvallisuustrategia, 2000. [ en | ru ]

Puheet ja muuta luettavaa

Kommentoi rohkeasti, otan mielelläni vastaan korjauksia, linkkejä, tietopyyntöjä, kysymyksiä ja asiallista keskustelua!

//James

Kommentera | Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s