Runosmäki – pyyhe kehään

Me ei haluta tollaisia neekereitä ja mulatteja ja somppuja tänne … ei mitään asiaa Runosmäkeen … me hoidetaan ne itse pois.

Parafraseeraus vaalipaneelia häiriköineen henkilön lausumista,
16.4.2015 illalla Turun Runosmäessä.

Uhka

En tuntenut oloani turvattomaksi. Arvioin uhkan ja pelasin mielessäni muutamia skenaarioita, joita voisi eteen tulla. Valmistauduin kohtaamaan häiriköt, joita oli yhteensä tusinan verran, ja omalla toiminnallani tarvittaessa ennalta ehkäisemään fyysiset hyökkäykset. Näin toimii sotilas.

Häiriköinnin substanssi oli lyhyesti referoituna seuraava:

 • media ei kerro USAn pahuudesta
 • Venäjä ei ole ongelma, vaan USA ja Nato ovat pahoja
 • Suomi sallii Naton hyökkäykset Venäjälle oman alueensa kautta
 • Runosmäestä on viety pankkiautomaatit ja vanhuksilla on vaikeaa
 • Runosmäestä ei haluta Varissuon ja Lausteen tapaista lähiötä
 • rötösherrat eivät ymmärrä tavallista kansalaista
 • Ukrainasta ja Venäjän toimista on turha puhua kun Suomessa on syrjäytymistä ja muita ongelmia

Yhteenvetona voin todeta että aiheiden kirjo oli laaja. Kommenteissa heijastuivat Nato-vastaisuus, venäjämielisyys, syrjäytymispelko, peruspalveluiden puute ja monet muut asiat surullisesti toisiinsa sekoitettuna.

Turvattomuus

Tilannetta tarkastellessani tein muutamia havaintoja turvattomuudesta ja perusoikeuksien turvasta.

Tilaisuudesta poistui muutama henkilö, jotka joko kokivat tilanteen uhkaavaksi tai olivat turhautuneita siitä, että turvallisuuspoliittinen keskustelutilaisuus torpedoitiin. Heidän poistumisensa myötä perustuslain takaama kokoontumisvapaus hävisi ottelun vapaaehtoisesti luovuttaen. Pyyhe kehään.

Paikalle jäi monia henkilöitä, jotka pitivät parhaana istua paikallaan toistensa vieressä, ikään kuin joukosta turvaa hakien, kunnes poliisi tulisi paikalle. Heti häiriköinnin alettua poliisia pyydettiin hätäkeskuksen kautta paikalle. Se ei kuitenkaan häiriköitä hetkauttanut, vaan he jatkoivat muiden pitämistä oman vapautensa panttivankeina vielä poliisin saapumisen jälkeen. He rajoittivat omiin perusoikeuksiinsa nojaten ja sananvapautta huudelleen muiden kokoontumisvapautta ja sananvapautta. Kokoontumisvapaus hävisi ottelun pelon ilmapiirille. Pyyhe kehään.

Vaikka en itse kokenut oloani turvattomaksi, ja tuskin myöskään itseään kovin turvattomaksi koki valtiomiesmäisellä diplomaatin viileydellä esiintynyt kansanedustaja Ilkka Kanerva tai toinen kommentaattori kansanedustajaehdokas everstiluutnantti evp Mauri Ikonen, niin meihin kohdistetut herjaavat kommentit ja verhoillut uhkaukset herättivät varmaan muissa osallistujissa pelkoa tilanteen eskaloitumisesta jäätyneestä ukrainalaisesta panttivankidraamasta islamilaisen valtion kaulojen katkomiseen. Kokoontumisvapaus hävisi ottelun koetulle väkivallan uhalle. Pyyhe kehään.

Perussuomalainen retoriikka

Kuunnellessani häiriköiden huolia ja murheita sekä paikoin hyvin epäjohdonmukaista huutelua, kuulin samoja äänenpainoja ja fraaseja kuin ne, mitä olen nähnyt perussuomalaisten ja itsenäisyyspuolueen sosiaalisen median kanavilla. Ei kansanedustajaehdokkailta tai puolueilta itseltään, vaan niiltä henkilöiltä, jotka päivityksistä tykkäävät ja niitä kommentoivat. Myös Hommafoorumissa toistetaan näiden runosmäkeläisten häiriköiden sanomaa.

Kärjistämällä keskustelua ja kalastelemalla ääniä muukalaisvihan avulla luodaan helposti tilanteita, joissa oma vihainen puhe agitoi omia kannattajia loukkaamaan muiden perusoikeuksia. Käänteisesti tarkasteltuna kyseessä on samanlainen dystopia kuin se mitä perussuomalaisten televisiossa pyörivä vaalimainos edustaa.

Runosmäen tapauksessa kyseessä ei ollut lähiö mihin virkavalta ei uskalla ulkomaalaisten väkivallan pelossa tulla, vaan lähiö, jossa Suomen kansalainen ei uskalla muukalaisvihan pelossa olla.

Kyseessä oli kuitenkin lähiö, jossa lapsena kävin pelaamassa käsipalloa joka viikko. Seuraavan kerran kun menen Runosmäkeen laitan käsivarteeni suojeluskuntanauhan ja vedän ylleni Kiitos 1939–45 -paidan, jotta minut varmasti tajutaan suomalaiseksi, sillä ilman kansalaisuustunnuksia olen ilmeisesti vain neekeri, joka pitää toimittaa takaisin Afrikkaan.

Perusoikeuksien suoja

Perusoikeudet eivät nauti riittävää suojaa maassamme. Runosmäen tapaus osoittaa selvästi, miten helposti järjestystä ja turvallisuutta voidaan horjuuttaa. Kokoontumisvapauden turvin järjestetty julkinen ja avoin keskustelutilaisuus sabotoitiin. Seurauksena oli se, että tilaisuuteen saapuneet eivät saaneet käyttää kokoontumisvapauttaan. Häiriköitsijöille lankeava sanktio on pahimmillaankin vain sakko järjestyshäiriöstä. Aika lievää, varsinkin kun panttivankeina pidettiin kymmeniä ihmisiä yli tunnin ajan.

//James


Lisää tietoa, juttuja ja nettikeskustelu tapauksesta. Päivitän tätä päivän kuluessa, vinkit kommentteihin, kiitos!

16 reaktioner på ”Runosmäki – pyyhe kehään

 1. Kiitos tiedosta ja tiedon taltioimisesta! Harkitsen toimia, mutta en usko että Bekman on vaivan arvoinen. Häiriköivät huutelijat jääkööt omaan arvoonsa, olivat he sitten Runosmäestä tai ”DNR:n edustustosta.”

  Gilla

 2. Kiitos! En aio missään vaiheessa ryhtyä symboliksi, vaan olla aktiivinen siinä missä pystyn. Nuorena se oli helpompaa oman esimerkin ja varusmieskosketuspinnan kautta. Nykyään esikuntatehtävissä pitää tehdä töitä hartiavoimin ja silti vaikuttavuus on niin ja näin 😉

  Gilla

 3. Anteeksi, vuosi oli siis 2001 ja paikkana Säkylä, seuraavalla viikolla Pohjankangas.

  Gilla

 4. James,
  uskoakseni tapasin sinut ensimmäisen ja ainoan kerran LMPA:n kesäisessä sotaharjoituksessa vuonna 2000. Olit ilmeisesti juuri ylennetty yliluutnantti. Minä olin upseerikokelas yksikössä, joka palveli PORPR:n kanssa yhteistoiminnassa. En ollut uskoa silmiäni, kun näin sinut. Musta upseeri! Voiko sellaista olla?

  Olemassaolosi lisäsi kunnioitustani puolustusvoimia ja Kadettikoulua kohtaan. Olisin voinut vannoa, että sinun näköisesi mies simputetaan kadiksesta ulos. Se, ettei näin ollut tapahtunut, vakuutti minulle paremmin kuin mikään muu yksittäinen varusmiesaikani kokemus, että puolustusvoimat kunnioittaa demokraattisia periaatteita tosissaan. Tätä maata oli taas vähän helpompi puolustaa.

  Sittemmin olet loistavasti osoittanut lahjasi ja isänmaallisuutesi turvallisuuspoliittisena kirjoittajana, joten kontribuutiosi maanpuolustukselle on paljon suurempi kuin tuo yllä kuvaamani symbolifunktio.

  Jatka rohkeasti valitsemallasi tiellä.

  Gilla

 5. Ikävä kyllä sekä poliisi että Supo ovat puolensa valinneet. Sinä Mashiri, kuten en minäkään, kuulu sille puolelle jota poliisi suojelee. Ellei ole sitten ihan pakko, vaikkapa sananvapauttamme kaventamalla (Esimerkiksi Äärioikeisto Suomessa -keskustelun kieltäminen Kotkassa). Poliisi on myös kategorisesti kyvytön tutkimaan maahanmuuttoa, monikulttuurisuutta tai rasismia työkseen tutkivien ja rasistisia ilmiöitä omalla nimellään arvostelevien henkilöiden saamia pahoinpitely- tai tappouhkauksia tai kunnianloukkauksia.

  Jos ihmettelet miksi poliisi oli paikalla vasta 50 minuuttia ensimmäisen soiton jälkeen, niin poliisi oli suojaamassa Perussuomalaisten vaalitilaisuutta.

  Gillad av 1 person

 6. James, keep on rockin’ in the free world!

  Ja kysymys: Tein alla olevan sepustuksen kommentoidakseni Dan Koivulaakson ja Antero Eerolan Iltalehden blogitekstejä, mutta ilmeisesti heidän ihailemansa sananvapauden rajoittaminen iski jo minuunkin ja kommenttini, odottaa edelleen hyväksyntää julkaistavaksi blogien kommenttiosastolla.

  Arvoisa suomalainen äänioikeutettu ja kansanedustajaehdokas!

  Edessämme ovat, jos ei tärkeimmät, niin varmasti yhdet tärkeimmistä vaaleista itsenäisen Suomen historiassa.
  Tilanteemme on kauniisti sanottuna haastava. Taloustilanne globaalistikin on edelleen herkkä ja velaksi rakennettu hyvinvoinnin korttitalo seisoo hataralla pohjalla julkisen velan kasvaessa kiihtyvällä vauhdilla veronmaksajien edelleen vähetessä.
  Haastan sinut, tuleva kansanedustaja, tällä kertaa nöyrtymään ja käyttämään apunasi todellisia talouden ammattilaisia, heidän ammattitaitoaan ja näkemystään taloustilanteen pikaiseksi korjaamiseksi. Sinulta kansanedustaja, tämä vaatii harvoin nähtyä uskallusta ottaa vastaan neuvoja, sekä rohkeutta. Rohkeutta kertoa meille, suomalaisille veronmaksajille, edessä olevista jokaista koskettavista ikävistäkin taloudellisista päätöksistä.
  Uskon, että Suomesta löytyy todellisia talouden ammattilaisia, jotka osallistuvat mielellään asevelihengessä talouden korjaamiseen.
  Tuleva kansanedustaja. Muista, me olemme sinun työnantajasi ja palkkasi maksaja ja me olemme luottaneet sinun hoitoosi yhteiset varamme. Luottamus on suuri ja vastuusi painava.

  Mutta, tuossa oli kysymys vain rahasta. Vielä vaikeampi, erittäin akuutti haaste on turvallisuuspoliittinen. Olet sitten tuomari, duunari, yrittäjä, työtön, opiskelija tai eläkeläinen, niin mieti tarkkaan mitä kirjoitit, tai mitä kirjoitat äänestyslappuun.
  Olemme kuulleet ja lukeneet, että viimeisen vuoden aikana suomalaisia päättäjiä, sekä turvallisuuteen liittyvissä ammateissa työskenteleviä, on lähestytty rajanaapurimme valtion hallinnoimien propagandakoneistojen kautta. Lisäksi rajanaapurin hallinnossa suoraan työskenteleviä virkamiehiä ovat esittäneet väitteitä Suomessa tapahtuvista ihmisoikeusrikkomuksista.
  Yhtenä esimerkkinä vaikuttamisen yrittämisestä on, rajanaapurin lapsiasiamiehen valitus Suomessa elävien ulkomaalaislasten kohtelusta. Tarkennettakoon, että tämän virkamiehen huoli ei koskenut kosovolais- eikä somalilasten elinolosuhteita. No, kyseisen paheksunnan esittämän valtion lapsiasiamiehen kotimaassa ei olekaan kuin n. 3 miljoonaa katulasta. On mennyt homma niin sanotusti lapsiasiamiehellä kotimaassa jo putkeen.
  Huolestuttavaa on, että kansanedustajaehdokkaittemme joukossa on henkilöitä, jotka selkeästi levittävät rajanaapurimme toimien ja yhteiskunnan ilosanomaa blogeissa, nettisivuilla, haastatteluissa ja ehdokastilaisuuksissa.
  Nämä henkilöt, jotka mielellään esiintyvät pasifisteina, tasa-arvon kannattajina ja solidaarisina henkilöinä, mitkä ovat heidän todelliset vaikuttimensa?
  Onko tällaisten ehdokkaitten vaikuttimena jopa halu, että kohtalomme olisi sama kuin Mustanmeren erään niemimaan? Vaiko onko kenties vaikuttimena vieraalta valtiolta tullut suoranainen taloudellinen korvaus?
  Vai onko tarkoitus muuttaa Suomi yhteiskuntarakenteeltaan ja arvoiltaan samankaltaiseksi? Siihen yhteiskuntajärjestelmään kuuluu mm. seuraavia arvoja ja saavutuksia kuten sananvapauden rajoittaminen, vähemmistöjen sortaminen, omilta kansalaisilta ryöstäminen, kivikautinen infrastruktuuri, täysin kehittymätön talousjärjestelmä sekä todellinen hyväveliverkosto ja jopa toisinajattelijoiden ja opposition edustajien väkivaltainen kohtelu.
  Hyvä suomalainen äänioikeutettu, toivottavasti mietit tarkkaan kenelle annat äänesi.
  Valta on sinulla ja se valta tuo nyt todellakin valtavan vastuun.
  Huolestunut perheenisä

  Gilla

 7. Kyllä minäkin mieluummin ottaisin Suomeen vaikka miljoonan venäläisen vähemmistön kuin yhtäkään nekrua rotua saastuttamaan.

  Suomessa on kuitenkin vuonna 2050, siis vain 35v sisällä, 200 000 – 500 000 neekerivähemmistö. Mitä järkeä sellaista maata on suojella? Ja näen kyllä tämän NATO:n hehkutuksen viimeisenä askeleena tähän suuntaan.

  Gilla

 8. Kirjoitin äsken tällaisen kommentin Iltalehteen.
  Olisikohan Turun häiriköinneissä kyse Punakaartin aktivoitumisesta? Joitakin vuosia sitten kirjoitin Hämeen Sanomiin muutamia juttuja punakaartien perustamisesta ja olin yhteydessä muun muassa Helsingin yliopiston oikeussosiologian dosenttiin Johan Bäckmaniin. Viime vuonna kirjoitin jutun, jonka mukaan Suomeen olisi perustettu maanalainen Punaiset partisaanit -niminen toveriryhmä. Lähteenä käytin teologian tohrori, Venäjää kannattavista mielipiteistään tunnetun Juha Molarin blogikirjoitusta.
  Suomi on ihmeellinen maa. Suojeluskunnat on kielletty Pariisin rauhansopimuksen nojalla, mutta punakaarteja saa perustaa vapaasti.

  Gilla

 9. Välttäisin vetämästä yhteyksiä perussuomalaisiin ja Hommafoorumiin. Normi leijonakaulakorua pitävä lähiöiden kasvatti ei todellakaan puhu Venäjän puolesta yhtään missään. PIkemminkin nimim. ”Hobba”:n tavoin mietin, että oltiinkohan tässä paikalla oma-aloitteisesti? Jos sormella pitäisi osoittaa, osoittaisin Safkaan.

  Gilla

 10. Mielestäni tuollaisessa tilanteessa pitäisi yksinkertaisesti vain vetää häiriköitisjöitä turpaan, mikäli voimasuhteet vain mitenkään antavat siihen mahdollisuuden.

  – Syltty

  Gilla

 11. Lainaan yltä; ”Syrjäytymisen pelko ja Putin-agendan yhdistäminen saa jotenkin hassun vaikutelman, notta mitä ihmettä. Mistähän tosiaan kysymys.”

  Syrjäytymisen pelon kyllä ymmärtää, mutta tuo kytkentä Putin-agendaan maistuu kieltämättä kovin oudolle.
  Ei venäläiselle valloitus- ja suurvaltahegemonialle kovin moni edes syrjäytynyt tai syrjäytymispelkoinen suomalainen kovin oma-aloitteisesti hurraa? Ihankohan puhtaan oma-aloitteisesti ko. porukka paikanpäälle tiensä löysi? Parilla tarjotulla olutlaatikolla varmasti löytyy motivaatioa siirtyä puistonpenkiltä tai lähiöraflasta porukkaa pääagitaattorille mukaan?

  Samoin ihmetyttää yhtäsuuruusmerkkien vetäminen ”hommaforumiin”, joka on hyvin heterogeenisista keskustelijoista koostuva keskustelupalsta? Ilmeisesti keskustelupalsta-käsite on jossain hukassa?

  Gilla

 12. Joo, minusta perseilyä ei saisi hyväksyä.

  Kommppaan lujaa tätä perusoikeuksien kaventumista häiriköinnin takia.

  Muistaakseni eräässä Jyväskyläläisessä kirjastossa puolsutettiin kokoontumisvapautta vallan kättä pidemmällä. En nyt ehkä itse pistäisi poikia kylmäksi, mutta kokisin hyvin voimakasta ärsytyskynnyksen ylitystä.

  Keep on rockin’ free world!

  Gilla

 13. Sangen kiintoisa kokoelma aiheita. Yksi vain jotenkin pistää esiin vähän niin kuin joukkoon kuulumattomana… Syrjäytymisen pelko ja Putin-agendan yhdistäminen saa jotenkin hassun vaikutelman, notta mitä ihmettä. Mistähän tosiaan kysymys.

  Gilla

Kommentera | Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s