Uudistus on johtamisen koetinkivi

Alkuperäinen kolumni Ruotuväen erikoisnumerossa RUOTU 2015 – Erikoisia tarinoita puolustusvoimista. Suosittelen lukemaan lehdestä ne kahdeksan muuta hyvää juttua!


Olipa kerran Lumikki, joka pakeni maata repivää puolustusvoimauudistusta. Eräänä päivänä hän saapui seitsemän kääpiön luokse. He olivat ahkeria ja osaavia ja olivat keskenään tehneet työtänsä kenenkään häiritsemättä jo useita vuosia. Heissä asui hiljainen ammattitaito.

Sotilaiden kanssa oleminen ja käskeminen tulivat Lumikille luonnostaan, olihan hän ollut sotilas koko ikänsä. Lumikille kääpiöiden luokse muuttaminen oli hämmentävää. He selvästi odottivat, että johtamaan tottunut Lumikki johtaisi heitä – olihan heillä uusi talo rakennettavana.

Mutta Lumikki ei tiennyt kääpiöiden töistä mitään, eikä hän itse osannut tehdä niistä ainoatakaan. Eipä Lumikki myöskään kovin paljoa ymmärtänyt kääpiöiden kielestä. Lumikki keräsi rohkeutta ja päätti, että oppisi jokaiselta jotain ja kuuntelisi tarkkaan mitä kääpiöt sanovat, katselisi tarkkaan mitä he tekevät ja opettelisi heidän kieltään. Ja niin kävi, että kääpiöt opettivat Lumikkia, selittäen kärsivällisesti hänelle asioita, jotka puolestaan heille olivat itsestään selviä. Näin Lumikki pikkuhiljaa oppi asioita ja pystyi johtamaan uuden talon rakentamista.

Pitkän uurastuksen jälkeen uusi talo valmistui ja Lumikki osasi elää ja olla kääpiöiden kanssa. Uudesta talosta tuli kauniimpi ja kestävämpi kuin vanhasta – mitään hyvää menettämättä, mitään huonoa lisäämättä.

Kartta. Puolustusvoimat 1.1.2015. Kuva: Puolustusvoimat
Kartta. Puolustusvoimat 1.1.2015. Kuva: Puolustusvoimat

Puolustusvoimauudistus on loppusuoralla. Puolustusvoimat ei ole uudessa asennossa vielä tammikuun 1. päivänä 2015. Voidaan sanoa, että uusi sulkeisjärjestysohjesääntö on kirjoitettu ja uusi asento on tarkkaan ohjeistettu. Uudistus ei organisaation reformina ole kovinkaan merkittävä. Perustehtävä, eli sotilaallinen maanpuolustus, ei muutu. Toimintatavat suoraviivaistuvat, päällekkäisyyksiä karsitaan ja ydintehtävät nousevat keskiöön. Loppujen lopuksi kyse on vain rakenneuudistuksesta.

Uuteen asentoon pääseminen edellyttää johtajilta herkkyyttä ja empatiaa.

Uudistus on kuitenkin mullistava.

Puolustusvoimat on uudistuksen aikana vähentänyt yli 2 100 tehtävää. Monta vanhaa joukko-osastoa ja laitosta on lakkautettu, toimintoja on yhdistetty ja lähes kaikki logistiikan tehtävät on koottu uuteen Logistiikkalaitokseen.

Uudistus on johtamisen koetinkivi. Tuttu ja turvallinen vaihtuu uudeksi ja tuntemattomaksi. Vuosikymmeniä toimineet työyhteisöt hajoavat yhdessä yössä. Vanhat rutiinit ja toimintatavat uudistuvat tahmeiden tietojärjestelmien avulla. Uusi sovellus on usein käytössä ennen kun koulutus on saatu.

Perustehtävä, eli sotilaallinen maanpuolustus, ei muutu.

Suurin haaste uudistuksessa on johtaminen. Johtajan pitää itse oppia uutta ja samaan aikaan opettaa uutta ja ohjata uuden tekemisessä. Monilta on viety vähän pohjaa pois; työtoverit, työpaikka, tehtävät ja toimintatavat vaihtuvat monella tuhannella henkilöllä uusiin. Kaikki eivät sopeudu hetkessä, eivät ainakaan yhden yön aikana käskemällä. Uuteen asentoon pääseminen edellyttää suurta henkilökohtaista työpanosta jokaiselta puolustusvoimien työntekijältä ja johtajilta aiempaa suurempaa herkkyyttä ja empatiaa.

Minä olen Lumikki. Siirryn johtamaan asiantuntijoita. Kaikki heistä ovat osaavia siviilejä. Virkauravuosina mitattuna johtamani tiimi on yksi puolustusvoimien kokeneimpia. Tunnen suurta luottamusta alaisiini ja suurta nöyryyttä omaa tehtävääni kohtaan. Lukiessasi tätä ovat talon piirustukset valmiina. Tiimistäni ja minusta riippuu missä asennossa yksi talon nurkista seisoo vuoden lopussa.

//James


Tiestihän, että voit seurata Ruotuväkeä myös Twitterissä, Instagramissa ja Facebookissa?

Kommentera | Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s