Kuilun partaalla tasapainoilua

European Leadership Network (ELN) on koonnut hyvän analyysin Dangerous Brinkmanship: Close Military Encounters Between Russia and the West in 2014 viimeaikaisista Lännen ja Venäjän aiempaa tiukemmista kohtaamisista eritellen erityisesti vaarallisimmat läheltä piti -tilanteet. Tiivis 13 tekstisivun katsaus sisältää arvokkaina liitteinä vuorovaikutteisen kartan tapahtumista, jonka olen liittänyt alimmaksi tälle sivulle, sekä yksityiskohtaisen luettelon tapahtumista. Tämä julkaisu menee siis suoraan luokkaan pakollinen luettava – no excuses. Suositelen erittäin huolellista lukemista ja myös viitteisiin perehtymistä!

Olen aiemmin blogissani julkaissut ruotsalaisen Skipperin ansiokkaan koonnoksen viimeisen kolmen vuoden aikaisista tapahtumista. Sen kaikki kieliversiot löydät näistä linkeistä [fi|sv|en]. Nämä kaksi julkaisua täydentävät hyvin toisiaan. Skipper tuo vahvemmin esille Itämeren, Ruotsin ja turvallisuuspoliittisen näkökulman.

Frear, Thomas ; Kulesa, Łukasz; Kearns, Ian . Dangerous Brinkmanship: Close Military Encounters Between Russia and the West in 2014. European Leadership Network, November 2014.
Frear, Thomas ; Kulesa, Łukasz; Kearns, Ian . Dangerous Brinkmanship: Close Military Encounters Between Russia and the West in 2014. European Leadership Network, November 2014. Klikkaa kuvaa avataksesi raportti.

Alla käännettynä raportin tiivistelmä:

Venäjän ja länsimaiden asevoimien ja turvallisuusviranomaisten kohtaamiset ovat Venäjän tekemästä Krimin valtauksesta lähtien kasvaneet niin määrältään kuin vakavuudeltaankin.

Tämä ELN-raportti luettelee yksityiskohtaisesti yli 40 eri tapahtumaa viimeisen kahdeksan (8) kuukauden ajalta. Näistä tapahtumista muodostuu huolestuttava kuva kansallisten ilmatilojen loukkauksista, päivystyslennoista, niukasti vältetyistä törmäyksistä ilmassa, kohtaamisista merellä, hyökkäyslentoharjoituksista ja muista säännöllisesti toistuvusta vaarallisista toimista laajalla maantieteellisellä alueella.

Rutiininomaisten ja lähes rutiininomaisten kohtaamisten lisäksi tämä raportti tunnistaa yksitoista (11) vakavaa tapahtumaa, joissa toiminta on ollut aggressiivista tai poikkeuksellisen provokatiivista, tuoden mukanaan eskalaation riskin. Näitä ovat mm. tiedustelukoneiden häirintä, sota-alusten ylilennot ja venäläiset pommitushyökkäysharjoitukset. Raportissa eritellään lisäksi kolme (3) tapahtumaa, joissa on mielestämme ollut merkittävä tappioiden tai sotilaallisen yhteenoton vaara: niukasti vältetty siviilimatkustajakoneen ja venäläisen tiedustelukoneen törmäys, virolaisen suojelupoliisin sieppaus ja laaja ruotsalainen sukellusvene-etsintä.

Vaikkakin suoranaiselta sotilaalliselta yhteenotolta on toistaiseksi vältytty, niin venäläinen aggressiivisempi asenne ja länsimaiden asevoimien valmius osoittaa päättäväisyyttä lisäävät tahattoman eskalaation ja tilanteiden hallinnan menettämisen riskejä. Tämä raportti esittää kolme pääasiallista suositusta

  1. Venäjän johdon tulisi pikaisesti uudelleenarvioida sotilaallisen ”jämäkkyyden” osoittamisen riskejä (etu-hinta) ja länsimaiden diplomatian tulisi pyrkiä vakuuttamaan Venäjää tällaisen uudelleenarvioinnin tarpeellisuudesta.
  2. Kaikkien osapuolten tulisi osoittaa sotilaallista ja poliittista pidättäytyväisyyttä.
  3. Kaikkien osapuolten tulee parantaa sotilasorganisaatioidensa välistä yhteydenpitoa ja [toiminnan] läpinäkyvyyttä. Ydinasevaltion ja ydinaseliittouman ja sen kumppanien välisen vastakkainasettelun pitkittäminen niissä olosuhteissa, joita tässä raportissa kuvataan, on vähintäänkin riskialtista. Pahimmillaan se voi olla katastrofaalista.

Antoisia lukuhetkiä!

//James

En reaktion på ”Kuilun partaalla tasapainoilua

Kommentera | Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s