Hyvät johtajat!
Kirjoitan etupäässä Teille, jotka aloitatte johtajakautenne puolustusvoimissa heinäkuun 7. päivänä palvelukseen astuvan saapumiserän 2/14 kanssa. Muodostatte suuren osan puolustusvoimien päällystöstä ja ylivoimaisesti suurimman henkilöstöryhmän.
Minä annan teille uuden käskyn: älkää loukatko!
Yksi puolustusvoimien tehtävistä on:
Kansan elinmahdollisuuksien, perusoikeuksien ja valtiojohdon toimintavapauden turvaaminen ja laillisen yhteiskuntajärjestyksen puolustaminen;
Laki puolustusvoimista (551/2007) 2 §, 1 mom, 1b k.
Teillä tai minulla, eikä kellään esimiehellä, ole oikeutta rajoittaa yksilön vapauksia ja oikeuksia enempää kuin palveluksen suorittamiseksi on tarpeen. Varusmiespalvelus on jo itsessään merkittävin vapauksien rajoitus. Sen lisäksi on muutamia rajoituksia, jotka ovat tarpeen aseellisen taistelun luonteen vuoksi. Ne voivat koskea operatiivista turvallisuutta; yksikön päällikkö voi harjoituksessa kieltää matkaviestimien käytön; sotilasalueella on valokuvauskielto. Nämä kiellot perustuvat lakiin, asetuksiin tai muihin normeihin. On myös selvää kenellä on toimivalta asettaa tällaisia kieltoja.
Sitä vastoin mielivaltaisten kieltojen ja rajoitusten asettaminen palveluksen ulkopuolella (kotiin soittaminen, sotilaskodissa käynti, liikunta ym.), päättymättömät järjestymisharjoitukset ja muut älyvapaat äksiisit, kurinpitovaltaa vailla olevan johtajan määräämät rangaistukset ja ”huumorilla” lausutut alentavat kommentit sotilaistanne eivät kuulu palvelukseen.
Tiedän, että tietä loukattiin alokkaina. Tiedän, että olette kuulleet ryhmänjohtajien ”johtajatuvassa” naureskelevan älyttömille teoilleen ja pitäneen niitä hyvinä kurin ja järjestyksen kannalta. Näin tekin olette kasvaneet uskomaan, että näinhän tämän kuulukin mennä.
Management by perkele, eikö niin?
Taistelijan kovuutta ei mitata hänen kyvyllään sietää loukkauksia. Kenenkään ei tarvitse kasvattaa paksua nahkaa vain kestääkseen kaikenlaista p**kaa. Kovuus on sotilaallista osaamista, itsevarmuutta ja luottamusta aseeseen, aseveljiin, johtajiin (Teihin!) ja tehtävään. Tämä teidän, hyvät johtajat, pitää opettaa ja iskostaa sotilaisiinne. Se voi ainoastaan toteutua Teidän esimerkkinne kautta.
Johda esimerkillä!
Tämän muistatte johtajakoulutuksestanne. Tätä arvostatte. Sen puutetta halveksutte.
Miettikää ensi askelianne puolustusvoimissa ja mitä olitte sitä ennen. Tunsitte tulevanne uuteen paikkaan ja huomasitte että voitte itse ottaa vastuuta tulevaisuudestanne. Olitte tasa-arvoisia ja saitte yhtäläiset mahdollisuudet. Otitte vastuuta ja valitsitte tulla johtajiksi, jotta voisitte johtaa muita. Samalla saitte vaikeimman tehtävän mitä puolustusvoimat voi tarjota. Yhtä moni tovereistanne valitsi ryhtyä taitavaksi taistelijaksi ja asettautua hyvien johtajien johdettavaksi.
Hyvä johtaja!
Kaksi kysymystä: Miten edetään? Miltä homman pitäisi Sinun mielestäsi näyttää?

Sinusta ei tehty johtajaa, koska olet toista parempi ihminen. Sinusta tuli johtaja, jotta johdat, opetat ja pidät huolta taitavista sotilaista ja suoritat heidän kanssaan vaikeita tehtäviä aseellisessa taistelussa. Tehtäviä, joissa miehiä kuolee. Maanantaina heinäkuun 7. päivänä astut alokkaiden eteen. Luottamuksesi on siinä vaiheessa nolla. Alokkaiden luottamus on sata. Ja se tulee sinulta.
62. Esimiehen on pyrittävä saavuttamaan alaistensa arvostus ja luottamus.
Yleinen palvelusohjesääntö 2009. Puolustusvoimat.
Tätä kakkua et voi kääntää. Johtajan Sinun tulee ansaita alaistesi arvostus ja luottamus. Ne eivät synny tyhjästä. Arvostus ei asu arvomerkeissä tai eikä se kumpua kovaäänisestä käyttäytymisestä. Arvostus tulee siitä miten esiinnyt johtajana ja ihmisenä muiden kanssa keskustellen. Luottamusta ei rakenneta machoilulla tai kieroutuneella ”erikoisjoukkojen kurilla”, vaan se syntyy oikeudenmukaisuudesta ja siitä miten kohtaat sotilaasi yksilöinä.

60. Esimiehen on oltava alaisiaan kohtaan oikeudenmukainen ja kohdeltava heitä yhdenvertaisesti. Hänen tulee huolehtia heidän hyvinvoinnistaan, hankkia tietoja heidän toiveistaan, ohjata ja neuvoa heitä sekä pyrkiä olemaan heille hyvänä ja kannustavana esimerkkinä. Tehtävissään kunnostautuneita tulee kiittää ja tarvittaessa palkita.
Yleinen palvelusohjesääntö 2009. Puolustusvoimat.
Nämä otteet ohjenuorastamme eivät ole ohjeita, vaan käskyjä. Huomaa ehdottomat ”on oltava,” ”kohdeltava,” ja ”tulee.” Viimeisen lauseen järjestys ”tulee — ja tarvittaessa” merkitsee sitä, että jos joku sotilaistasi on kunnostautunut on Sinun aina kiitettävä häntä ja jos hänen suorituksensa on niin hyvä, että se täyttäisi palkitsemisen määreet, tulee Sinun esittää häntä palkittavaksi.
Muista, että kuten alokkaillasi on Sinun ehdoton luottamuksesi, myös Sinulla on esimiestesi ehdoton luottamus. Varjele sitä niin kuin parhaiten voit – olemalla oikeudenmukainen ja osoittamalla kunnioitusta sekä suurta vastuuntuntoa.
Meidän, siis Sinun ja minun – puolustusvoimien päällystön – tulee kaikessa toiminnassamme ottaa lähtökohdaksi puolustusvoimien arvot:
Turvallisuus tarkoittaa meille yhteiskuntamme elintärkeiden toimintojen turvaamista. Puolustamme maatamme koko valtakunnan alueella ja osallistumme Suomen sisäisten turvallisuusuhkien ennaltaehkäisemiseen ja torjuntaan sekä kansainväliseen yhteistoimintaan ja sotilaalliseen kriisinhallintaan.
Tämä merkitsee sitä, että olemme valmiita ja koulutettuja tehtäviimme ja suoritamme ne tinkimättömästi kaikissa olosuhteissa.
Luotettavuus on meille sitä, että toimimme kaikissa tilanteissa osana kansanvaltaista yhteiskuntaa ja toteutamme valtiojohdon päätöksiä. Kansalaisilla, valtiojohdolla ja yhteistoimintatahoilla – niin kansallisilla kuin kansainvälisilläkin – ja omalla henkilökunnallamme on oltava vankka luottamus puolustushallinnon virastojen toimintaan.
Me olemme osa kansaa, me suojelemme kansaa ja vannomme uskollisuutemme kansalle.
Uskottavuus tarkoittaa tässä puolustuskykymme uskottavuutta. Tämä on tärkein tekijä niin Suomeen kohdistuvien ulkoisten uhkien ennaltaehkäisemisessä kuin puolustustahtomme ylläpidossa.
Me rakennamme uskottavuutta kouluttamalla kovia, osaavia ja lujatahtoisia taistelijoita. Tahto tulee luottamuksesta ja ryhmähengestä.
Isänmaallisuus tarkoittaa sitä, että teemme työtä isänmaan tulevaisuuden hyväksi aiempien sukupolvien uhrauksia kunnioittaen. Haluamme pitää huolen siitä, että myös tulevilla sukupolvilla on mahdollisuus menestykseen ja itsenäisiin ratkaisuihin alati muuttuvassa kansainvälisessä turvallisuusympäristössä.
Meille isänmaallisuus on sitä, että muistamme sankarivainajamme ja veteraanimme ja heidän urotekonsa. Mekään emme anna periksi. Laskemme aseemme vasta kun vihollista ei enää ole ja isänmaa on vapaa vieraasta vallasta.
P.S.
Tee hyvin, tee oikein! Jos joskus tuntuu vaikealta, niin voit aina kysyä itseltäsi:
- Mitä sotilaani kertovat palveluksesta sen jälkeen kun minä olen johtanut ja opettanut heitä?
- Millaisia uusia johtajia luomme esimerkillämme?
Hienoa Timo, upea ja ajankohtainen juttu. Hyvä palauttaa mieleen ko asiat jokaisen PV:ssa työskentelevän
GillaGilla
Är Anna en båt?
GillaGilla
Luin tätä ensin ja ajattelin sen olevan joltakin tulevalta, tahi jo palvelleelta varusmieheltä. Oli hienoa huomata, että lukiessani eteenpäin, kirje kuulosti yhä enemmän olevan kirjoitettu jo johtoasemassa olevan toimesta. Hienoa.
GillaGilla
Tästä puuttuu vain allekirjoitus! Lisäksi totean, etteivät he kuulu ”kansaan” vaan suomalaisiin, joita he kouluttavat, suojelevat ja joille vannomme uskollisuutta!
muuten aika hyvä kirje!
Kari Norkola
GillaGilla
Niin totta Anna , ensimmäinen lapsenlapseni menee tammikuussa armeijaan Huovinrinteelle. Kaikkea hyvää toivon hänelle !!!
GillaGilla