Reblog: Luettavaa Ukrainan tilanteesta

Tämä on rebloggaus Janne Riiheläisen kokoamasta linkkilistasta Ukrainan kriisiin liittyen. Lista on kuratoitu Twitterissä ja Facebookissa ja laadultaan erittäin hyvä, minkä vuoksi haluan sen omalla blogillani mielelläni lukijoilleni jakaa.

Putin Narva-joella maaliskuussa 2014, Öljy kankaalle, 70 x 90 cm
Taidemaalari Kaj Stenvall otti tilanteeseen kantaa omalla tavallaan.
Putin Narva-joella maaliskuussa 2014, Öljy kankaalle, 70 x 90 cm.

Venäjän Krimin valtauksessa ja sitä seuranneissa tapahtumissa ilmikäynyt Venäjän voimapoliittinen asenne on kirvoittanut koko kansan miettimään mitä on tapahtunut. Turvallisuuspolitiikka oli vielä muutama viikko sitten harvojen huvia, nyt se on ainakin hetken koko kansan kiinnostuksen kohteena.

Suuret muutokset, kuten tämä, pakottaa ihmiset ajattelemaan omien käsitystensä paikkansapitävyyttä. Osa pitää kiinni näkemyksistään, osa lähtee muuttamaan niitä. Aina löytyy sekä jääräpäisesti vanhasta kiinnipitäviä että niitä, jotka pääsivät sanomaan, perustellusti tai perustelemattomasti, että mitäs minä sanoin.

Kokosin tähän linkkejä jollakin tavalla kiinnostaviin kirjoituksiin, jotka liittyvät Venäjään, Ukrainaan tai käynnissä olevan kriisin vaikutuksiin. Lista on käytännössä hyvin pitkälti Twitterissä ja Facebookissa kuratoitu. Lisätkää kommentteihin lisää mielenkiintoista luettavaa aiheen tiimoilta.

Historiallisia ja muita taustoja

Turvallisuuspoliittinen ja Nato-keskustelu Suomessa

Kremlin toimintatavat, motiivit ja tavoitteet

Kriisin vaikutukset

Presidentti Putin puhe duumassa

Ihan toisia näkökulmia

Itse luokittelen nämä joko vilpittömässä tai vilpillisessä mielessä syystä tai toisesta ympäröivään todellisuuteen varsin rennolla otteella suhtautuviksi lähteiksi.

  • RT-televisokanava on Venäjän hallituksen globaali propagandaväline, jonka tehtävänä on palvella hallituksen tavoitteita, ei tehdä uutisia.
  • Jokke ”Keiju” Karjalainen pohtii blogissaan omaa venäläisvastaisuuttaan ja pyytää anteeksi venäläisiltä hänen mielestään hyvin venäläisvastaista ilmapiiriä.
  • Johan Bäckmanin blogi
  • Markku Juutinen kirjoittaa Magneettimediassa Venäjän näkökulman olevan hyvin ymmärrettävä ja toiminnan perusteltua.
  • Janus Putkonen kritisoi Verkkomedia.orgissa kovasanaisesti läntistä mediaa valehtelusta.
  • Alexander Dugin on ideologi, joka pilkahtelee Venäjän geopoliittisen aggressiivisuuden takana. Johan Bäckmanin mukaan Dugin on julistanut tilanteen Venäjän kevääksi.

Ja vielä jotain aivan muuta