Dulce et decorum

Redigerad 15 maj 2016.

Kaatuneiden sankarien muistojuhla. Minnesfest för stupade hjältar. Källa: FM bildarkiv ”Försvarsmakten: Från främsta linjen till hemmafronten 1939-1945”.

De stupades dag. Dagen då vi hedrar våra över 100 000 i krig eller fred för Finlands självständighet och våra värden stupade. Samtidigt är det på sin plats att minnas i synnerhet de svenska frivilliga som stridit och stupat för vårt land vid vår sida. Det blir först när man sätter siffran i rätt perspektiv som man får det riktigt svårt. Vinterkrigets 105 ärans dagar kostade nästan 26 000 liv. Det blir nästan 250 stupade om dagen.

Man får en klump i halsen, liksom.

Det är svårt att låta bli att tänka på fientliga förluster, då vi vet att de var enorma. I många fall lämnades flere stupade på finsk mark. Det finns även fall där stupade utväxlats under krig och fienden bara tagit med sig hem den mängd stupade som den av en politruk givna förlustsiffran visat. Men dom kan nog för fan hedra sina stupade. På väg till St Petersburg för precis ett år sedan slogs jag av hur fint krans- och blomprydda minnesmärken på näset var. Det var ju förstås veckan efter 9 maj, men ändå, även de minsta och mest avlägsna minnesmärken och gravgårdarna var fulla av blommor och kransar.

Idag slogs jag (igen) av hur dåligt vårdad Mannerheimkorsets riddare nr 128, Auno Kuiris sista viloplats är. Han vilar bredvid officersbrodern Jarno Mäkinen som stupade i fredens tjänst i Khiam 2006. Det är inte första gången jag tittat på gravplatsen bredvid. Långt innan Jarno och jag visste att vi skulle bli officerare, så visste jag vem Auno Kuiri var och var alla de andra hjältarna låg på Åbo begravningsplats.

Tack morfar, vila i frid. Tack mormor, må Gud ge Dig flera år och starka ben. Våra besök vid gravarna är viktiga. Även om Ditt steg blivit kortare och det stöds av fyra hjul, så är en solenn, långsam marsch rätt och värdig.

Klump i halsen. Igen. Lite svårt att skriva.

Det är bra att hålla tal och hedra minnet inför en större skara. Men sen har vi den andra biten av kakan. Det handlar om att ta sig ut till de sista viloplatserna och hedra de stupade där de vilar. Vi har flera gillen och föreningar som gör detta, men de hinner inte överallt.

Av försvarsmakten tycker jag att det nog kan både förväntas och verkställas lite mera, i synnerhet för de stupade vars namn pryder marmortavlorna och vars bilder dekorerar väggarna på förläggningarna. Vi lär inte få så många nya hjältar, så det vore viktigt att igen påminna sig själv om hur man ska hedra de gamla.


Addenda 15 maj 2016.

I Normandiet och vid de allierades hjältegravar hedras minnet varje år med flaggning och blommor på gravar samt kransnedlägning, flagghissning och tapto vid minnesmärken.

French and American flags marking the graves at the American Military Cemetary at Omaha Beach. Source: Paris Perfect – 70th Anniversary of D-Day. Author: Mary Ann Grisham.
French and American flags marking the graves at the American Military Cemetary at Omaha Beach. Source: Paris Perfect – 70th Anniversary of D-Day. Author: Mary Ann Grisham.

Nästa år fyller Finland 100 år. En orsak till glädje och fest, men även en orsak till ödmjuk tacksamhet och skäl att böja våra huvuden till minnet för de nästan hundra tusen män och kvinnor, som gav sitt liv för vår frihet och vår självständighet.

Låtom oss nästa år pryda samtliga hjältars gravar med blommor och den finska flaggan över hela riket till ära av 100-årsjubiléet!

//James


P.S. Björneborgs brigads gille skulle göra väl i att lägga den 19 juni på sin kalender och hedra jägaröverstelöjtnant Auno Kuiris minne såväl i Villnäs riddarpark, såsom och på hans sista viloplats på Åbo gravgård.

En reaktion på ”Dulce et decorum

  1. Fint skrivet. Eftersom jag är dotterson till en svensk frivillig uppskattar jag verkligen att du försöker lyfta fram dem. Som du själv skriver: ”klump i halsen, liksom”. Men jag får även en klump i halsen varje gång jag tänker på den otroliga och hjältemodiga kamp som våra finländska bröder utkämpade den där dystra vintern. Ni är ett föredöme för oss alla.

    Gilla

Kommentera | Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s