Aika halpa vakuutus

Leila ja Atte Kaleva sekä Dominik Neubauer vapautettiin tällä viikolla panttivankeudesta.

Mediassa esillä ollut suomalaisten panttivankien vapautusoperaatio ja erityisesti sen kustannukset ovat saaneet runsaasti julkisuutta. En koe erityistä sympatiaa tai antipatiaa Atte Kalevaa kohtaan; hän oli tutkija virkavapaalla puolustusvoimista. Tapaus ei liity puolustusvoimiin muutoin kuin intressien kautta. Mitkä intressit? Suosittelen lukemaan Iltalehden uutispäätoimittajan Panu Pokkisen mielipiteen asiasta.

Rahojen suhteen käytän vakuutusmetaforaa. Matkavakuutus ei kata ihan kaikkea. Verojen muodossa maksamme pientä valtiollista lisää, joka poistaa tavanomaisen vakuutuksen rajoitukset. Tsunamin, kaappaajien, sodan tai muun kriisin iskiessä itsenäinen valtakuntamme käyttää diplomaattista voimaansa sekä ministeriön ja konsuliensa työpanosta ulkomailla olevien hädänalaisten kansalaisten etujen, hengen ja hyvinvoinnin turvaamiseksi. Yleensä tehtävät hoidetaan normaalin toiminnan ohessa 39 000 eurolla, mutta kerran muutamassa vuodessa tulee tapaus, jossa vakuutusta lunastetaan isommalla rahalla. Hyvä näin, sillä se muistuttaa meitä siitä kuinka hyvin valtio hoitaa perustehtäväänsä, eli turvaa kansalaistensa hyvinvoinnin ja elinmahdollisuudet.

Lasketaan: Puoli miljoonaa euroa ylimääräistä kulua joka kolmantena vuonna tekee vakuutusmaksuna alle 5 senttiä tuloveronveronmaksajaa ja 3 senttia kansalaista kohden vuodessa. Aika halpa vakuutus.

En reaktion på ”Aika halpa vakuutus

  1. Tämä vakuutus maksaa myös itsensä takaisin kansantaloudessa. Se tieto, että valtio välittää pulaan joutuneista kansalaisistaan, helpottaa myös suomalaisten liikemiesten työmatkoja maihin, joissa yleinen turvallisuus ei ole totunnaisella tasolla. Kyse ei ole mistään erikoisen ihmeellisestä kuolemankaupasta; arabit ostavat mm. paljon suomalaista sahatavaraa.

    Gilla

Kommentera | Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s