Slutförsvarat Sverige – det svenska försvarets kris, del 3.

Trilogin med det Svenska ”Systemkollaps” Försvaret i huvudrollen och den Svenska ”Skönmålade” Försvarspolitiken samt den Svenska ”Hoppas” Säkerhetspolitiken i starka biroller, närmar sig ett slut. Som vi vet från biovärlden blir den sista delen ett ofta ett platt fall. Här finns finns dock dramatik och snabba klipp, även om berättelsen ibland hoppar från en punkt till en annan med noll spårbarhet och logik.

Sista delen inleds med att Ryssland påminner Sverige om att ”vi vet era brister”, både allmänt och i detalj. Tydligen har Lars Wilderängs Midvintermörker redan blivit översatt till ryska och väckt intresse bland de ryska generalerna.

Bombplan överraskade på långfredagen. Grafik: SvD.

Hur kom det Svenska Försvaret hit? Jag har behandlat en del av detta i del 2, men det gäller nu att hoppa fram och tillbaka i tiden i Back To The Future stil:

30 dagar tidigare: Försvarsmakten lämnar sitt underlag till Försvarsdepartementet som svar på Regeringsbeslut 7. Samtidigt lämnar försvarsmakten sitt Budgetunderlag 2014. Departementet verkar ha sitt svar färdigt, och statsrådet kommenterar omedelbart FM underlag i en debattartikel (!) FM har enligt detta alltså inte överhuvudtaget (eller riktigt uselt) arbetat mot de mål beräffande personalsammansättningen och övrigt verksamhet, som gavs i inriktningsbeslutet 2010–14 och därpå följande beslut.

Två veckor senare: Försvarsdepartementet har nu sina egna siffror. FM ska ytterligare skära och omvandla sin personalsammansättning, så att en större del av personalen i framtiden kommer att utgöras av tidvis anställda (GSS/T) och reservofficerare.

Ännu en vecka senare: Den 21 mars 2013, informerar regeringen Riksrevisionen om att resultatet av myndighetens granskning är väl kända och inte föranleder några särskilda åtgärder eller att allt redan är riktigt bra.

Sedan kommer ”flygangreppet”, som faktiskt nästan omedelbart twittrades av Litauens Lettlands försvarsminister Artis Pabriks:

Den ursprungliga nyheten från litauiska webbtidningen 15min.lt hittar du här.

Själva övningen är en tydlig markering som direkt besvarar den uttalade höjda ambitionsnivån för de ryska flygstridskrafternas strategiska bombflyg. Liknande markeringar har gjorts över Guam och nära Japan i februari.

Idag: Dagens bästa kommer absolut från Aftonbladets Lena Mellin, som reducerar det hela till en dragkamp om pengar och ger försvarsmakten trumfkort i de upptäckta bristerna(!)

Så, vem tjänar mest på att nya brister i den svenska försvarsförmågan avslöjas? Försvaret såklart.

Lena Mellin i Aftonbladet, 23 april 2013.

Nej, Lena – det är inga trumfkort. Det är inget spel om pengar. Det är förmågor, som varit i malpåsen i tio år, då BNP steg, men försvarsanslagen var oförändrade. Det är kumulativa brister som inte längre kan repareras med någon miljard här eller där. Det är 40 miljarder kronor under de följande 10 åren och även då, så får man fråga sig om man kan matcha hotbilden.

Kommande händelser inkluderar försvarsberedningens vita blad, som lär bli föremål för livlig debatt, men trots allt vara en omvärldsanalys med snävt (och politiskt lämpligt) fokus. Av högre intresse är däremot Riksrevisionen, då den har tre pågående granskningar inom området ”Försvarets förmåga” som avslutas i juni, oktober och december 2013.

Som i en riktigt god trilogi, är slutet så öppet att möjligheten för en uppföljare finns. I väntan på detta, så kommer jag att återkoppla till Finland i mitt nästa inlägg.

3 reaktioner på ”Slutförsvarat Sverige – det svenska försvarets kris, del 3.

  1. Jag kan tyvärr inte ta ställning till de siffror som Lena Mellin presenterar, då jag inte är insatt. Hennes krönika var i min mening inte usel, även om jag är tvärt av annan åsikt.

    Jag tycker att hennes sätt att se på saken inte längre är aktuell, då vi (ni) redan passerat från ”särintressedragkampen” till ett äkta nödrop som säkert dels har sin grund i den stora upplevda (subjektiva) och värderade (objektiva) skillnad som råder mellan ambitionsnivåer, resurser och måluppfyllnad. Det som jag tycker ska sägas är att svenska soldater i min mening uppträtt väldigt hederligt och rakryggat; trogna det uppdrag som folket gett dem.

    Gilla

  2. En annan sak som är tragisk med just Mellins text och som stör mig är att de tabeller hon hänvisar till i vårpropen är löpande siffror och inte fasta i ett valt års penningvärde. Ska man jämföra dem måste man först rensa för inflation. Rättsväsendet får enligt exempelvis samma tabell 4,7 miljarder i ökning i löpande priser, vilket inte behöver innebära nåt alls i köpkraft.

    Usel krönika, viss källkritik borde kunna krävas även i en sådan.

    Gilla

Kommentera | Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s