Finlandssvensk försvarsdag efterlyste bred debatt

Den tredje Finlandssvenska försvarsdagen kunde inte ha ordnats vid ett bättre tillfälle. De senaste veckornas händelser med svenska ÖBs veckoförsvar, rikskonferensen i Sälen, talet av republikens president vid försvarskursföreningens säkerhetspolitiska kväll gav bra underlag för debatten. Emedan ett flertal frågor diskuterades var det mest påtagliga oron för den finska debattkulturen, eller förtegenheten som jag hellre kallar det.

Behöver Finland en egen Sälen?

Fråga ställd på den tredje Finlandssvenska försvarsdagen

Konsensus nåddes i denna fråga. Finland behöver nu mer än någonsin ett försvars- och säkerhetspolitiskt debattforum, som samlar politiker, experter och folket. Fortsatt förtegenhet och utebliven debatt är ansvarsflykt som inte gynnar någon.

Vår försvarsminister Carl Haglund har visat ett gott exempel i att öppna debatten och ta den till folket, trots att medierna startat något som ibland fått drag av en klappjakt. Jag vill fokusera på det positiva och har nedan samlat ett par artiklar och intervjuer, som visar hur väl försvarsministern jobbat för att skapa öppen debatt:

Republikens president har tagit ett fast grepp om säkerhets- och utrikespolitiken. Talet den 17 januari har måhända övertolkats pga. presidentens bestämda ton och abrupta avfärdande av spekulationer. Jag tror att presidentens tal är värt att betraktas som ett linjetal, där han markerar regeringens och presidentens enighet inför riksdagens arbete med Statsrådets säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse. Att han inte debatterar ärendet är närmast naturligt. VNS är klar och det är riksdagens sak att vända den upp och ner och riva den i bitar. Glädjande var att presidenten också klädde på sig ÖB-uniformen; uttrycken om försvarsreformen och försvarsförmågan var bestämda och starka. President-överbefälhavaren tog också stafettpinnen från kommendören för försvarsmakten och lade en klar deadline för hur långt försvarsmaktsreformen räcker.

Jag ska i mitt nästä inlägg via mina tweets ge mig närmare in på trenderna i finsk (och svensk) säkerhets- och försvarspolitik. Högaktuellt just nu är:

En strategi för cybersäkerheten i Finland offentliggörs på torsdagen den 24 januari 2013 cirka kl 13.15 med livesändning. Strategin kan läsas kl 13.30 på Samhällets säkerhet

Läs om uppståndelsen kring byggandet av en kyberangreppsförmåga här. På torsdagen ser vi om vi får en fettfri hälsosam lättstrategi eller en robust ram för cybertrygghet.

Kommentera | Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s