Tämä on ministeri Alexander Stubbin Dagens Industri-lehdessä 20.12.2012 julkaistun vieraskynän rebloggaus. Olen päättänyt ottaa tämän sivulleni, koska se laajentaa aikaisempaa omaa kirjoitustani Twitteristä ja fb:stä (some-keskustelu) ja ansaitsee käännöksen suomeksi. Olen kääntänyt itse, joten virheet ja nyanssit ovat omiani ja tahattomia.
Lintu puraisi koppavan avauksen jälkeen
Muistan, kun ensi kerran neljä vuotta sitten kuulin puhuttavan Twitteristä. Se kuullosti mielestäni hieman tylsältä ja en siitä silloin välittänyt. Ketä oikeasti kiinnostaisi 140 merkin viestit? Hieman pinnallista.
Olihan blogeja ja facebook. Eikä uutisista ollut pulaa — tv, radio, sanomalehdet, aikakauslehdet ja internet.
Kaksi vuotta myöhemmin tviittasin ensimmäisen kerran. Avustajieni mielestä Twitter oli minulle sopiva viestintäkanava. Olen siis pinnallinen, kiitti vain
, ajattelin. Täältä kuullosti ensimmäinen tviittini marraskuussa 2010:

Koppava aloitus.
Uuteen mediaan totuttautuminen vei aikansa. #, @, RT ja suosikit tuntuivat vieraalta kieleltä. Olihan se kiehtovaa, Twitter tuntui julkisen tekstiviestin, sähköpostin ja blogin sekoitukselta. Lintu puraisi minua.
“Minun ei tarvitse mennä kotisivuille, ne tulevat luokseni.
Kaikki alkoi muutamasta tviitistä siellä täällä. Kerroin mitä tein. Kansainvälisen politiikan avoimuutta. nyt kaksi vuotta myöhemmin olen tviitannut 4 700 kertaa ja minulla on 46 000 seuraajaa.
Itse seuraan 1 000 tviittaajaa — toimittajia, kirjailijoita, poliitikkoja, akateemikkoja, taitelijoita ja medioita. Nykyään olen kiinni twittermaailmassa. Koko uutisvirtani tulee Twitteristä. Minun ei tarvitse mennä kotisivuille, ne tulevat luokseni.
Twitter on perinteistä media nopeampi. Tuleehan välillä väärää tietoa, mutta niinhän aina kun jotain tapahtuu. Uutiset ja kriisit ovat usein kaoottisia.
Voin viestiä ilma suotimia. Ilman välikäsiä. Ilman tulkkeja. Tviittaan useimmiten englanniksi, se on tapani välittää suomalaista näkökulmaa kansainväliseen politiikkaan kuvineen kaikkineen.
Ruotsin Twitterprinssillä Carl Bildtillä (en tiedä kuka on kunkku tai kuningatar) on 170 000 seuraajaa. Kohta hänellä on enemmän tilaajia, kuin pohjoismaiden suurimmilla sanomalehdillä.
Olin väärässä neljä vuotta sitten. Twitter on yksi kiehtovimmista ja hyödyllisimmistä työkaluista joihin olen törmännyt.
Tule mukaan Twittermaailmaan. Toivottavasti nähdään. Hyvää joulua ja uutta Twittervuotta!
Alexander Stubb on Suomen Eurooppa- ja kauppaministeri. Hän kirjoittaa kolumnia Dagens Industrihin torstaisin joka kolmas viikko.